Muzeum

Főző-, ritkábban élelmiszertartó edény

Tűzálló agyagból készült főző-, ritkábban élelmiszertartó edény. Az egyik legváltozatosabb formájú edényfajta. Szája általában széles, nyaka nincs. Egy vagy két függőlegesen elhelyezett füle van. Legszembetűnőbb formai tulajdonsága hasas formája.

A cserépedények között a legfontosabb szerepe van: ettől az edénytől kapta nevét maga a mesterség is a legtöbb európai nyelvben.
Alapformája és neve az egész magyarlakta területen azonos. A régészeti kutatások szerint hazánk területén a honfoglalás előtt készült darabok kontinuitása tulajdonképpen a napjainkig fennáll.
A fazék belül mindig mázas – sárga, barna, zöld –, kívül igen ritkán. Külső felületét vízszintesen vagy ferdén barázdálják, a nagyobbakat a vállon ujjbenyomásos abroncsszalaggal vagy vörös és barna földfestékes zsinórozással díszítik.

Európában tőlünk keletre és nyugatra szintén ismert. Az Árpád- és középkori ásatásokból is ismert. A feltárt fazekak általában széles szájúak, öblösek, tojásdad testűek, lefelé keskenyedők; kihajló szájuk néha tagolt. Mázazásuk a 15. század második feléig nem jellemző.

A magyarországi főzőedények legrégebbi és legfontosabb központjai a Gömör és Nógrád megyeiek, ahol feltehetően a 13. századtól készítenek fazekakat. A gömöri edényeket a tűzálló földdel nem rendelkező Alföldre szállították.

Nevezetesebb fazékkészítő központjaink:

  • Fazekaszsaluzsány,
  • Rimaszombat,
  • Melléte,
  • Süvéte,
  • Poltár;

A Dunántúlon:

  • Ják,
  • Sümeg,
  • Tapolca,
  • Csákvár,
  • továbbá a Züric-völgy
  • és a Mecsek központjai

Keleten

  • Rév,
  • Désháza,
  • Dés,
  • Korond,
  • Csíkmadaras,
  • Magyarlápos,
  • Bereck,
  • Barcaújfalu,
  • Alsójára,
  • Torda,
  • Lippa,
  • Belényes,
  • Zilah,
  • Vámfalu.

E központok fazékformái egyúttal a szűk fenekű fazekak különféle típusait is jelölik:
pl. gömöri típusú abroncsos fazék, gömöri típusú fazék festett zsinórozással; révi típusú fazék; csákvári típusú fazék: szakállas fazék, csíkos fazék; Vas megyei típusú fazék; sümegi típusú fazék; magyarláposi típusú fazék; alsójárai típusú fazék, aránka stb.

A paraszti háztartásban a fazék legfontosabb funkciója a főzés volt. Főztek benne szabad tűzhelyen vagy bent a kemencében, sőt egyes vidékeken a mezőn is. Olyan ételek főzésére volt a legalkalmasabb, melyeknek – mint a káposzta, bab, húsleves, kása – egyenletes, lassú tűz kellett.

Elnevezései jelzős összetételűek, rendszerint jelölik:

  • a származást: tótfazék, rimaszombati fazék;
  • a formát: keskeny fenekű fazék, csücsös fenekű fazék;
  • a funkciót: lagzis fazék, ezek között egyfülű a leveses fazék, a kásás fazék pedig kétfülű;
  • a mázoltságot vagy annak hiányát: vászonfazék, parasztfazék, csíkos fazék, díszítettségét: abroncsos fazék;
  • az űrméretét; iccés háromfuntos, kupás vékás;
  • az árát: garasos, négykrajcáros fazék.

A szűk fenekű főzőfazék főbb típusai:

  1. nagyfazék, vagy lakodalmas fazék: magassága 30 cm felett van;
  2. fazék; magassága 20–30 cm;
  3. kisfazék: magassága 15–20 cm vagy ennél is kisebb (bögre). 

A múlt század vége óta fokozatosan áttértek a téglából rakott, ill. fémből öntött tűzhelyen való főzésre, és a klasszikus formájú szűk fenekű fazekat a tűzhelyen jól ülő, a tűzhely vas lapján csak alulról melegedő széles fenekű fazék, lapos fenekű fazék, totya fazék, sparhertos fazék váltotta fel. Ez szélesedő aljú, nagyjából csonka kúp alakú edény; belül mindig mázas, kívül csak ritkán mázatlan, sima felületű.